Advies- en meldpunt Veilig Thuis heeft zich verontschuldigd tegenover twee Haagse zusjes. De organisatie erkent de veiligheid in hun gezin onvoldoende in de gaten te hebben gehouden. Beide ouders in het gezin maakten zich sinds hun vroege jeugd schuldig aan lichamelijk en psychisch geweld, zeggen de dochters, die inmiddels rond de 20 jaar zijn.
Dit soort berichten raken mij elke keer weer. Soms kan ik gewoon niet begrijpen hoe het toch mogelijk is dat dit nog steeds voorkomt. In de tien jaren dat ik me inzet om geweld achter de voordeur bespreekbaar te maken, is er al veel veranderd. Die verandering is in mijn ogen vooral dat slachtoffers steeds vaker durven op te staan en hun verhaal delen.
Uit het dossier van de zaak blijkt dat de eerste melding van geweld in het gezin kwam in 2011 en dat de politie tussen januari 2018 en februari vorig jaar alleen al, ten minste acht meldingen binnenkreeg.
5 meldingen bij het AMK
Toen ik in 2010 in de vrouwen opvang kwam had ik een gesprek met de politie. Ze vroegen mij of ik aangifte wilde doen tegen de pleger van het geweld. Mijn angst om het dan nog erger te maken was groter dan de behoefte om hem te straffen voor zijn daden. En dat geef ik toe, was het allemaal nog zo vers, dat ik eigenlijk nog hoopte dat als ik me weer sterker voelde, naar hem terug zou gaan. Als ik aangifte zou doen, dan viel die deur voorgoed dicht.
Heb ik daar spijt van? Ja
Waarom?
In de rechtszaken die volgden werd daarmee iedere keer om mijn oren geslagen.
'Als het echt zo erg was, had je wel aangifte gedaan'.
Toch bleken er bij de politie al 22 meldingen over ons gezin te bestaan en zelfs 5 meldingen bij het AMK.
Ik kon het niet geloven destijds. 'Wisten zoveel mensen er iets van en heeft niemand echt iets voor ons gedaan?'
Veilig Thuis heeft de taak in dit soort gevallen de veiligheid te organiseren en te monitoren. Een medewerker erkende in een gesprek met de meisjes dat “er niet goed is gehandeld” en dat zij “namens Veilig Thuis excuses wil aanbieden”. Voor zover bekend is het de eerste keer dat Veilig Thuis spijt betuigt tegenover jonge slachtoffers van huiselijk geweld.
Het gesprek tussen de medewerker van Veilig Thuis en de zussen is opgenomen door de meisjes zelf. Zij hebben contact opgenomen met de NOS en de NOS heeft de opname in zijn geheel beluisterd. Ook het dossier van de zaak is in handen van de NOS.
De casus staat niet op zich: uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut bleek eind vorig jaar dat het moeilijk is om het geweld in gezinnen te stoppen.
In meer dan de helft van de gezinnen waarin sprake is van partnergeweld of kindermishandeling, gaat het geweld door na een melding bij Veilig Thuis.
De gevolgen voor de betrokken kinderen zijn in het algemeen groot. Beide Haagse zussen worden behandeld voor een complexe posttraumatische stressstoornis (CPTSS). Zij maken zich zorgen over hun 18-jarige zus en minderjarige broer, die nog bij hun ouders wonen.
Absoluut leermoment
“Een absoluut leermoment” voor hun organisatie. Met name omdat er zelfs geen alarmbellen zijn gaan rinkelen, na een vloed aan meldingen richting instanties.
Dat is wat ik ook heb ervaren. Zoveel meldingen en er gaan geen alarmbellen af bij het AMK? Het zes jaar geleden opgerichte Veilig Thuis verwijst in dit soort gevallen door naar de hulpverlening, maar bewaakt onvoldoende of die hulp in de praktijk adequaat is, constateren de medewerkers.
Consequent falen
De zussen spreken van "consequent falen van de jeugdbescherming". Zij willen hun zaak tot op de bodem uitgezocht zien om te voorkomen dat bij andere kinderen kan gebeuren wat hun de afgelopen vijftien jaar is overkomen. Veilig Thuis vindt het ontzettend moedig dat de zussen deze ervaring hebben willen delen. Zij vinden het zeer belangrijk om van cliënten te horen hoe de hulp van medewerkers is ervaren, of het wel of niet geholpen heeft en wat zij kunnen doen om ons werk nu te blijven verbeteren.
Tien jaar geleden ontstond ook bij mij de missie om het leed proberen te voorkomen, om zoveel als mogelijk open te zijn over geweld achter de voordeur.
Ik hoop met heel mijn hart dat deze meisjes ook het verschil kunnen maken, want.....
Alleen met elkaar kunnen we van elkaar leren
Anita Wix, Krachtig Kwetsbaar